L’educació ambiental, protagonista del dia 26 de gener

ANDREA ZAMORANO (@zp_andrea). El 26 de gener es celebra arreu del món el Dia Internacional de l’Educació Ambiental. Però, què és l’educació ambiental? Segons el Llibre Blanc de l’Educació Ambiental a Espanya es tracta d’una “corrent internacional de pensament i acció”. La seva finalitat és “procurar canvis individuals i socials” que portin a la “millora ambiental” i a un “desenvolupament sostenible”. Per tant, el 26 de gener pretén recordar que cal prendre consciència com a ciutadans de la relació que es té amb el medi ambient.

A través de quines iniciatives es promou tal canvi?     

A Catalunya, més de 1200 escoles formen part de la Xarxa d’Escoles per a l’Educació Ambiental (XESC). Les escoles, en col·laboració amb la Generalitat de Catalunya i diversos ajuntaments, impulsen iniciatives per fomentar el respecte dels nens envers el medi ambient. Pel que fa a formació per a adults es celebren cursos des de diverses entitats. Alguns són per a tot tipus de públic i tenen una voluntat divulgativa, com el del Servei Civil Internacional de Catalunya “Justícia climàtica, conflicte i alternatives” . D’altres, estan destinats a professionals i estudiants un exemple dels quals és el curs d’educació ambiental del Col·legi d’Ambientòlegs de Catalunya.

Els congressos també són una manera d’aproximar-s’hi des d’una perspectiva més formal. L’Associació Espanyola d’Educació Ambiental prepara el V Congrés Internacional d’Educació Ambiental que es celebrarà a Madrid del 12 al 15 de març de 2015. També col·laboren en la promoció d’aquesta consciència individual i col·lectiva les ONG ecologistes amb iniciatives i actes o amb informes com els que publica Greenpeace.

Al llarg del dia institucions, societat civil i particulars han recordat aquesta celebració a través d’actes o comentaris a les xarxes socials. Un exemple d’això és el debat que ha tingut lloc a Twitter a través del ‘hashtag’ #EA26. De les 18h a les 19h, s’han generat més de 455 tuits, segons els promotors d’aquesta trobada 2.0. Aquests debats es porten efectuant per Twitter cada 26 de gener des de fa un any.

Quin és l’origen d’aquesta celebració?

El dia de l’educació ambiental es celebra des de fa 40 anys. El seu inici es remunta al Seminari Internacional d’Educació Ambiental, una reunió d’experts de més de 70 països que es va celebrar a Belgrad el 1975. El resultat d’aquesta reunió va ser la Carta de Belgrad en què es recullen les principals reivindicacions de l’Educació Ambiental.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s