La contaminació de les ciutats esdevé protagonista al Parlament Europeu

Una jornada de debat a Brussel·les posa avui sobre la taula el problema de la mala qualitat de l’aire  

CLÀUDIA SACREST (@csacrestm). La contaminació atmosfèrica serà avui el principal tema de debat a la seu del Parlament Europeu de Brussel·les. La xarxa de ciutats Eurocities organitza l’acte “Cleaner air in our cities”– aire més net a les nostres ciutats – que compta amb la participació de la directora general de Medi Ambient de la Comissió Europea, Marianne Wenning, i de nombrosos europarlamentaris.

El simposi té lloc després que el president Claude Juncker presentés el passat mes de desembre un esborrany de contrareforma on es preveia la retirada de dues propostes legislatives sobre qualitat de l’aire i residus. A arrel d’això, el cicle de conferències pretén pressionar a la Comissió Europea perquè finalment acabi aplicant el paquet legislatiu “Aire net” ja àmpliament consensuat entre els Estats durant el darrer mandat.

El projecte de directiva dels sostres nacionals d’emissions (NEC) també prendrà posicions al debat. Aquest projecte vetlla perquè es respectin els límits d’immissions establerts per la legislació europea. Va entrar en vigor l’any 2001 en vista de garantir els nivells fins a l’any 2020, però més de 200 regions del vell continent ja han incomplert els límits previstos pel 2015. Per això, de cares al període de 2020-2030 sí que s’exigiran fortes reduccions en els nivells d’algunes emissions, com seria el cas dels òxids de nitrogen, el contaminant que està portant més problemes a les ciutats.

tweet

Es pot seguir la jornada a través del hashtag de twitter #AIRQcities

Catalunya participa en l’acte?

 La Generalitat de Catalunya hi participarà com a membre de l’associació AIR – formada per 12 regions europees densament poblades- que també sol·licita aquest debat al Parlament Europeu degut als últims avisos de l’OMS i l’Agència Europea de Medi Ambient. Tanmateix, els darrers informes han qualificat la contaminació atmosfèrica com un dels principals responsables de problemes sanitaris. La mala qualitat de l’aire afecta sobretot a les regions europees densament poblades i amb alta activitat econòmica, entre elles Catalunya.

La directora general de Qualitat Ambiental, Assumpta Farran (@assumpfarran), participarà a la taula rodona en nom de la Generalitat de Catalunya juntament amb representants de les regions de Berlín i Greater London que també formen part d’AIR. Es tractaran els nivells de contaminació urbana, les emissions industrials, la introducció de tecnologies més netes a la indústria, així com l’ús d’energia més neta per al transport terrestre i marítim.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s