El trajecte a l’escola, font de contaminació per als nens

Un estudi demostra que els infants s’exposen al doble de contaminació atmosfèrica a l’anar fins al centre escolar que estant a casa

ANDREA ZAMORANO (@zp_andrea). Els nens que van a l’escola a Barcelona respiren el doble de contaminació de la que inhalen a casa durant el trajecte fins al centre escolar, segons un estudi del CREAL (Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental) dirigit pel Dr. Mark Nieuwenhuijsen, cap del programa de contaminació atmosfèrica d’aquest centre. De camí a l’escola, els nivells de carboni negre mesurats van ser de 2,8 micrograms per metre cúbic d’aire mentre que a casa van baixar a 1,3 micrograms/m3. A l’escola el grau de contaminació va ser lleugerament superior al de casa.

IMG_0489

Trànsit de vehicles al carrer Marina. // Mar Vila Pruneda

Els resultats s’han obtingut gràcies al seguiment de 54 nens d’entre 7 a 11 anys durant 48 hores. L’estudi es va realitzar a 29 escoles de Barcelona en diferents moments del 2012 i 2013. Als nens se’ls va proporcionar un smartphone amb un software denominat CalFit, amb la finalitat de conèixer la ubicació i el nivell d’activitat física dels nens, i un sensor per mesurar els nivells de carboni negre. Aquesta substància és emesa a les ciutats, principalment, pels cotxes dièsel.

Les conclusions de l’estudi indiquen que els nens reben en els trajectes a l’escola el 13% de la contaminació total. El 46% la respiren a casa, que és el lloc on passen més hores, a l’escola un 32% i un 8% en altres llocs.

Les proves realitzades en les escoles van més enllà d’aquest estudi. Els 29 centres participen en el projecte BREATHE (Brain Air School Investigation), en el que apart del CREAL col·laboren l’IDAEA-CSIC i NEUROVOXEL (Hospital Del Mar). En aquest marc s’han mesurat altres substancies contaminants com les partícules en suspensió i els nivells de diòxid de nitrogen. També s’han fet proves neuropsicològiques als nens amb la voluntat de determinar com afecta la contaminació al seu desenvolupament mental.

Més informació a la nota de premsa de CREAL.

Un pensament sobre “El trajecte a l’escola, font de contaminació per als nens

  1. Retroenllaç: La contaminació atmosfèrica frena el desenvolupament cognitiu dels nens | L'actualitat sobre contaminació atmosfèrica i qualitat de l'aire

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s