El projecte CITI-SENSE arriba a Barcelona i busca voluntaris

CLÀUDIA SACREST (@csacrestm). El centre d’investigació CREAL està portant a terme el projecte europeu CITI-SENSE a la ciutat de Barcelona. Aquesta iniciativa consisteix en la distribució d’aparells mesuradors dels nivells de contaminació entre els habitants i creació d’Observatoris Ciutadans per tal que sigui la mateixa societat qui contribueixi i participi en el govern mediambiental. Per aquest motiu, tots els ciutadans de Barcelona ciutat que siguin majors d’edat estan cridats a participar-hi.

Els voluntaris que vulguin inscriure’s en aquest projecte rebran un instrument que mesura, a temps real, gasos contaminants – diòxid de nitrogen, monòxid de carboni i ozó – així com paràmetres mediambientals de temperatura, humitat i pressió atmosfèrica. Hi ha l’opció d’instal·lar-se al domicili un sensor fixe o bé fer-se càrrec d’un sensor portàtil durant els desplaçaments per la ciutat. Ambdós instruments són petits, no emeten cap tipus de substància ni fan soroll.

El sensor fixe requereix un domicili que doni al carrer – s’exclouen, per tant, els patis interiors- i que estigui situat a una primera planta real, és a dir, entresòl o principal en cas que n’hi hagi. Un tècnic del projecte fa la instal·lació del mecanisme en un balcó o barana exterior i ell mateix n’explica el funcionament. A partir de llavors, l’aparell ja funciona telemàticament i recollirà dades pel període d’un any. Els usuaris dels sensors que hi estiguin interessats tenen la possibilitat de demanar la informació de les dades obtingudes.

El sensor portàtil pesa uns 200 grams i recull totes les dades geolocalitzades mitjançant tres aplicacions per a smartphone. A diferència de l’instrument fixe, el voluntari haurà de portar-lo durant els seus desplaçaments durant un període d’entre una setmana i un mes. La recollida de les dades té la finalitat de crear un mapa model de contaminació de Barcelona ciutat a temps real i de lliure accés. D’aquesta manera, podríem ser conscients del que respirem i tenir la possibilitat d’escollir trajectes menys contaminants.

Aquest projecte s’està desenvolupant a altres ciutats de nivell europeu com Oslo, Edimburg o Viena des del 2012 i rep fons de la Unió europea en l’àmbit de recerca i desenvolupament tecnològic. Per participar com a voluntari, es pot enviar un mail al centre d’investigació CREAL o bé trucar al 93 2147374.

Logo citi-sense

Logo del projecte europeu CITI-SENSE, extret de la seva web oficial

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s