Smart Citizen Kit, l’aparell que permet al ciutadà mesurar la contaminació de forma autònoma

El sensor intel·ligent creat al Fab Lab Barcelona dóna dades a temps real dels nivells de contaminació atmosfèrica

Smart Citizen Kit.

Smart Citizen Kit. // Andrea Zamorano

ANDREA ZAMORANO (@zp_andrea). “Una manera diferent de fer ciutats intel·ligents és fer ciutadans intel·ligents que tinguin coneixement i accés a les eines que els permetin atacar problemes de la ciutat”. Aquesta és la filosofia que hi ha al darrera del Smart Citizen Kit expressada per un dels seus cofundadors i director del Fab Lab Barcelona, Tomas Diez. L’aparell està ideat per a que qualsevol ciutadà pugui obtenir i compartir a temps real les seves pròpies dades sobre diversos indicadors. Dos d’ells són el diòxid de nitrogen (NO2) i el monòxid de carboni (CO), associats a la combustió de combustibles fòssils a les ciutats, una de les principals fonts de contaminació atmosfèrica.

El Smart Citizen Kit està composat per una placa electrònica amb nou sensors que mesuren, a part de la qualitat de l’aire, la temperatura, la humitat, el so i la quantitat de llum del seu voltant. L’aparell està basat en Arduino, una placa universal ‘open source’ i el seu software. És a dir, l’original pot ser modificat i millorat per qui sàpiga fer-ho. Els sensors i el seu programari poden ser utilitzats amb els fins que desitgi qui ho retoqui, com ha fet l’equip del Smart Citizen Kit. Però no cal tenir Arduino ni dominar el tema per consultar i compartir les dades que recull el dispositiu.

Captura de pantalla de les dades disponibles a la web SmartCitizen.me.

Captura de pantalla de les dades disponibles a la web SmartCitizen.me.

Només cal connectar l’aparell a l’ordinador via USB, entrar a la pàgina web SmartCitizen.me per actualitzar-lo amb l’última versió i introduir la contrasenya del Wi-Fi. A partir d’aquí, la placa puja dades al perfil del propietari de l’aparell i es poden consultar gratuïtament a través de la web o d’una app. El Smart Citizen Kit també porta un carregador solar incorporat i, en funció d’on estigui situada la placa, pot carregar la totalitat de la seva bateria.

L’objectiu del Smart Citizen Kit és, segons Diez, la “sensorització de la ciutat”. No s’han centrat en la qualitat de l’aire sinó en totes aquelles “dades que no són visibles als ulls de qualsevol persona”. La diferència principal que destaca Diez, amb altres aplicacions o maneres de mesurar aquests indicadors, és que el ciutadà  “no només té accés a les dades sinó que a les eines que les produeixen, el ciutadà forma part de tot el procés i s’apropa a la tecnologia”. D’altra banda, Diez apunta que “els sensors de la Generalitat”, utilitzats per altres entitats mesuradores de contaminació, “normalment estan lluny de la ciutat, a les afores o prop de parcs per a que les dades siguin millors” mentre que el Smart Citizen Kit està allà on el ciutadà decideix col·locar-lo. A més, els sensors que utilitzen les apps oficials no produeixen dades a temps real sinó que “veus la dada del sensor processada per un científic en aquest cas suposadament sense cap interès més enllà de publicar objectivament el que produeixen els sensors”, subratlla Diez. Per tant, amb altres mètodes “no veus la dada del sensor” de forma directa, a diferència del que passa amb el Smart Citizen Kit.

Xavier Querol, investigador del CSIC (Consell Superior d’Investigacions Científiques) i expert en contaminació, matitza que els sensors de la Generalitat i el Smart Citizen Kit no són comparables. Això es deu a les diferències pel que fa a la complexitat i precisió dels sensors. Segons Querol, els de la Generalitat, el cost dels quals és molt elevat, serveixen per portar les dades davant les institucions, principalment les europees. En canvi el Smart Citizen Kit serviria per “mesurar quan l’aparell està molt a prop de la font de contaminació” ja que en comparació amb sensors més sofisticats “té poca fiabilitat”. Tot i això, reconeix que com a “conscienciació ciutadana” pot tenir utilitat.

El projecte del Smart Citizen Kit va néixer fa 3 anys al Fab Lab Barcelona, un centre especialitzat en la producció a petita escala amb noves tecnologies, associat a l’Institute for advance architecture of Catalonia (IAAC). Es va finançar amb un ‘crowdfunding’ a través de la plataforma Goteo i ja s’han fabricat més d’un miler de Smart Citizen Kit dels quals s’han registrat a la web més de 915 arreu del món. El preu de comercialització de l’aparell és de 155 euros però l’equip de Tomas Diez està treballant per reduir-lo a menys de 100. A finals del mes de març preveuen llançar una nova versió millorada de l’aparell. Actualment el Smart Citizen Kit no indica si els nivells de contaminació són nocius però Diez avança que la nova versió millorarà per ser més fàcil i també “útil per a la persona en el dia a dia”. Explica que pretén ser una eina per a que “el ciutadà tingui dades objectives” i les pugui utilitzar, entre altres coses, per fer “pressió política” i generar “crítica i discussió”.

Per veure més fotografies del Smart Citizen Kit i de la nostra visita al Fab Lab Barcelona visiteu la fotogaleria realitzada per Barcelona Expira.

Un pensament sobre “Smart Citizen Kit, l’aparell que permet al ciutadà mesurar la contaminació de forma autònoma

  1. Retroenllaç: Smart Citizen Kit i visita al Fab Lab Barcelona | L'actualitat sobre contaminació atmosfèrica i qualitat de l'aire

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s