Els conductors s’exposen al màxim nivell de contaminació quan s’aturen als semàfors

Un estudi posa en evidencia que hi ha 29 cops més partícules en suspensió en l’aire inhalat en els semàfors en vermell que en la resta del trajecte

Cotxes aturats en un semàfor en vermell. // Andrea Zamorano

Cotxes aturats en un semàfor en vermell. // Andrea Zamorano

ANDREA ZAMORANO (@zp_andrea). Els conductors respiren nivells de contaminació més elevats quan estan aturats als semàfors dels que respiren quan estan circulant. Aquesta és la conclusió d’un estudi de la Universitat de Surrey (Regne Unit) publicat a la revista Atmospheric Environment. Segons dades de la recerca, mentre que els conductors passen només el 2% del temps del trajecte aturats en un semàfor en aquestes estones respiren el 25% de partícules en suspensió del total del viatge.

L’estudi es va realitzar a la ciutat de Guildford (Anglaterra). Els investigadors van mesurar els canvis en els nivells de contaminació al llarg d’una ruta en cotxe de sis quilòmetres. Els resultats d’aquest test mostren que hi ha fins a 29 cops més nanopartícules nocives per la salut en l’aire dels semàfors quan estan en vermell de les que hi ha a l’aire respirat mentre es circula.

Els motius d’aquest contrast es deuen a que en els semàfors els cotxes estan més pròxims entre sí, per tant la contaminació del tub d’escapament arriba de forma més directa al conductor. A més, és als semàfors quan els cotxes acceleren i deixen anar més fum contaminant. Les conseqüències, nocives per la salut, de l’elevada exposició a contaminants en els semàfors és extrapolable als peatons i a la resta de persones que circulen per les interseccions.

Les recomanacions d’un dels directors de l’estudi, Prashant Kumar, per reduir el risc són: deixar més distància amb el cotxe de davant, tancar les finestres del cotxe i aturar els ventiladors. També aconsellen evitar les interseccions en què hi hagi molts vehicles, sempre que sigui possible. Altres alternatives serien reduir el temps que duren els semàfors o el mètode que s’aplica a Suïssa en què només poden mantenir el motor en marxa els tres primers cotxes dels que esperen en el semàfor.

Deixa un comentari