Què són les partícules en suspensió? – amb Xavier Querol

CLÀUDIA SACREST (@csacrestm). Les partícules en suspensió estan constituïdes per partícules sòlides i líquides, una barreja complexa de molècules de la mateixa o diferents substàncies. De composició variada, no les classifiquem pel que estan formades sinó pel la seva mida. Cada bri d’aire que inhalem està ple d’aquestes partícules però no totes es comporten igual dins el nostre organisme.

Tal com ens explica Xavier Querol, investigador del CSIC, fins ara la nostra biologia s’enfrontava amb la pols, el pol·len o el sutge, partícules que qualifica com a “grolleres”. No obstant, ara ens trobem amb fonts d’emissió noves que, lluny de ser naturals, emeten partícules tant fines que poden desafiar els alvèols dels nostres pulmons.

Com actuen quan les inhalem?

Tenim les PM10, partícules de diàmetre inferior a 10 µm (micres) de diàmetre que solen arribar més enllà de la gola. Tot i així, hi ha les partícules fines anomenades PM2,5 i PM1 que al mides inferiors a 2,5 µm o 1 µm de diàmetre, són capaces d’arribar fins als pulmons. Però malauradament, encara n’hi ha de més fines. S’anomenen partícules ultrafines i amb el seu diàmetre igual o inferior a 0,1 µm s’esmunyeixen pels alvèols pulmonars fins a arribar a la sang.

D’on provenen? 

Les partícules més fines que el nostre organisme no està preparat per enfrontar deriven de l’acció humana, principalment de la combustió dels motors dièsel i del fregament de les rodes amb el paviment. Els cotxes dièsel alliberen partícules fines i ultrafines d’hidrocarburs derivades d’una combustió incompleta, motiu pel qual París planteja prohibir-ne la seva circulació.

Les partícules en suspensió sempre han estat presents en l’aire, com el pol·len o la pols, provinents de fonts naturals. Altres accions humanes també produeixen partícules en suspensió, com la construcció, fabricació de ciment, mineria, etc. La suspensió de les partícules és més marcada en episodis de sequera. Això fa que hi hagi nivells més elevats de partícules en anys amb pocs dies de pluja, episodis freqüents a Barcelona que promouen campanyes de la Generalitat com “No podem dependre de la pluja per a la neteja de l’aire” del passat mes de setembre.

Com ens afecten?

L’exposició crònica tant de les partícules fines com de les grolleres fa augmentar, segons informes de l’ OMS i el Departament de Salut de la Generalitat, el risc de patir malalties respiratories i cardiovasculars, com arítmies i augments de freqüència cardíaca. Fins i tot pot arribar a càncer de pulmó. 

Les més perilloses són les PM2,5, PM1 i inferiors, ja que al penetrar a la sang i al rec sanguini poden afectar fins i tot al cervell. Segons ens il·lustra Querol, si una partícula de pol·len representa la mida del Camp Nou, una partícula dièsel PM2,5 tindria el diàmetre d’un pneumàtic d’un cotxe. I el filtre dels nostres pulmons està preparat per retenir mides de Camps Nous, no de rodes de cotxe.

4 pensaments sobre “Què són les partícules en suspensió? – amb Xavier Querol

  1. Retroenllaç: Xavier Duran: “El número de vehicles a Barcelona s’hauria de reduir a la meitat” | L'actualitat sobre contaminació atmosfèrica i qualitat de l'aire

  2. Retroenllaç: Com funciona el sistema Caliope que pronostica la qualitat de l’aire? | L'actualitat sobre contaminació atmosfèrica i qualitat de l'aire

  3. Retroenllaç: Un bri d’aire no és un bri d’oxigen | L'actualitat sobre contaminació atmosfèrica i qualitat de l'aire

  4. Retroenllaç: Xavier Querol: “Un cotxe dièsel contamina en NO2 al voltant de 12 o 15 cotxes de benzina” | L'actualitat sobre contaminació atmosfèrica i qualitat de l'aire

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s