Pel dret a decidir, també, què volem respirar

La contaminació atmosfèrica ha estat present al Parlament Ciutadà en la constitució de la Marea Blanca de Catalunya

MAR VILA PRUNEDA (@marrvp). Més de 300 persones representants d’una cinquantena d’entitats a favor de la sanitat pública es van reunir dissabte 28 de febrer a la Facultat de Medicina de la UB en una nova sessió del Parlament Ciutadà. La contaminació atmosfèrica hi va ser present de la mà de la portaveu d’Ecologistes en Acció, Maria Garcia, que va instar les altres entitats a unir-se a la Plataforma per la Qualitat de l’Aire, impulsada per un conjunt d’organitzacions de diferents àmbits per reclamar un aire més net. La sessió, que tenia com a lema “Pel dret a decidir, també, la nostra salut”, va culminar amb la creació de la Marea Blanca de Catalunya. Aquesta pretén constituir-se com un espai comú de mobilització i coordinació de la lluita per la sanitat pública, a partir de 10 premisses que van ser aprovades al final de l’acte.

 Itziar González, en nom del Parlament Ciutadà, va presidir la sessió a l’imponent paranimf de la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona, a l’Hospital Clínic, organitzada per la Plataforma pel Dret a la Salut (PDS) i el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC). L’acompanyaven a la taula Josep Martí, metge jubilat, portaveu de la PDS i impulsor també de la Plataforma per la Qualitat de l’Aire, el qual va valorar l’escenari actual de la salut i el sistema sanitari. En declaracions a Barcelona Expira, Martí va destacar la importància que té el fet que aquesta iniciativa per una aire més net estigui present a la Marea Blanca: “hi poden participar totes les entitats que vulguin defensar la salut, per tant es tracta d’una coordinació de lluites”. El professor i investigador de salut pública de la UPF, Joan Benach, va exposar durant la sessió quins factors influeixen sobre la qualitat de la salut de la ciutadania. “Els efectes de la contaminació semblen amagats, silents, no ens n’adonem però tenen un impacte sobre la salut quantificable en termes de malalties i excés de mortalitat”, va aprofundir el professor en acabar l’acte.

Protagonisme per les entitats

La part pesant la van protagonitzar les diverses entitats que recolzen la Marea Blanca, les intervencions de les quals van ser moderades pel president de Solidaritat i Comunicació (Sicom), Josep Cabayol. La Plataforma d’Afectats per l’Hepatitis C, l’Aliança contra la Pobresa Energètica o la Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona, són alguns dels exemples de la varietat d’entitats van tenir el seu espai per expressar la seva lluita. Ecologistes en Acció, amb la intervenció de Maria Garcia, va aportar el seu gra de sorra a la millora de la salut presentant la iniciativa ja esmentada, Plataforma per la Qualitat de l’Aire, introduint en aquest espai ciutadà la xacra que comporta la contaminació de l’aire. “Lluitem contra la inacció de les institucions des de fa molt de temps” es lamentava, i va analitzar la condició d’aquest problema que “com qualsevol malaltia de la societat, aquesta té darrere una malaltia d’un sistema econòmic i estructural”.

Les votacions finals van ser unànimes a favor de la constitució de la Marea Blanca, que segons Itziar González s’anomena així perquè “ha d’arrossegar tot allò que està convocant a la mort i no la vida”. González va destacar el fet que sigui des de la pròpia Marea Blanca que es visualizi la importància de la qualitat del nostre aire.

Les escales de la facultat van acollir una foto de família simbòlica per visualitzar la força de la sessió, i per a què el conseller Boi Ruiz “avui no estigui tan tranquil”. González va finalitzar definint aquests espais com a “parlaments empàtics, no rivalitzadors, genuïnament polítics, de fer junts coses per canviar i millorar la vida”. “Això és el ha passat avui aquí explicant cada un de vosaltres les vostres lluites”, va agrair a tots els presents.

Panoràmica del paranimf de la Facultat de Medicina de la UB durant la sessió sobre salut pública del Parlament Ciutadà // Mar Vila Pruneda

Panoràmica del paranimf de la Facultat de Medicina de la UB durant la sessió sobre salut pública del Parlament Ciutadà // Mar Vila Pruneda

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s