L’aire no és només oxigen

Xavier Querol ens explica els quatre contaminants més crítics a Catalunya i la seva regulació

CLÀUDIA SACREST (@csacrestm). L’última vegada que vam parlar amb Xavier Querol vam descobrir que les partícules en suspensió (PM) estaven molt presents quan inhalàvem i que sobretot les del diàmetre més petit posaven en perill la nostra salut. Però què més hi ha a cada bri d’aire que respirem?

Investigador del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) a Institut de Diagnosi Ambiental, Querol ens introdueix els quatre contaminants més crítics aquí a Catalunya, dos dels quals afecten de ple a Barcelona. Les partícules en suspensió (PM), el diòxid de nitrogen (NO2), l’ozó (O3) i el benzoapirè (C20H12) van de la mà de l’oxigen que respirem i ens afecten més a curt termini que el CO2 i el canvi climàtic.

Mitjançant diverses estacions de la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica (XVPCA), s’analitzen aquests contaminants i es comprova que no superin els nivells límit que estableix la legislació europea. I la prova del cotó són els flitres, només cal comprovar el seu color (minut 3’40”). Els límits fixats a les directives europees són en molts casos superiors als que recomana la OMS per a la nostra salut.

Un pensament sobre “L’aire no és només oxigen

  1. Retroenllaç: Xavier Querol: “Un cotxe dièsel contamina en NO2 al voltant de 12 o 15 cotxes de benzina” | L'actualitat sobre contaminació atmosfèrica i qualitat de l'aire

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s